Detaljerade regler finns i Rättslig vägledning.
Läs mer på Skatteverket.
Tänk på att Skatteverket inte godkänner sommargåvor till anställda. Det är bara julgåvor (och jubileums/minnesgåvor) som är skattefria. Allt annat ses som lön. Till kunder fungerar enklare reklamgåvor av "obetydligt värde". Ska ha direkt anknytning till företagets verksamhet eller vara enklare presentartiklar. Gåvorna ska lämnas till ett större antal personer/kunder för att vara avdragsgilla.
Läs mer på Skatteverkets sida om "Julklappar och andra gåvor till anställda"
Huvudregeln kring bilar det är förmånsbeskattning på allt utom användning i "ringa omfattning", d.v.s. max 100 mil och max 10 gånger på ett år. För att undvika förmånsbeskattning på det som körs i tjänsten måste man bevisa detta med en körjournal. Ägare/anställda måste alltså bevisa sin oskuld, inte tvärtom. Observera att det är är dispositionsrätten till en bil som ger förmånsbeskattning. Inte bara när man har en dedikerad s.k. förmånsbil. Det är alltså viktigt att företagsbilar/poolbilar (d.v.s. ingen har dessa som förmånsbilar) har körjournaler noggrant förda. Även för skåpbilar. Det finns rättsfall där skrotfärdiga hantverkarbilar förmånsbeskattats då det varit möjligt för den anställde att disponera bilen privat, och körjournal saknats för kunna motbevisa detta.
Har man bilförmån så är det skattefritt/avdragsgillt med reparationer, biltvätt m.m. Även parkering på arbetsplatsen ingår i bilförmånen. Har man privat bil är parkering något som normalt ger förmånsbeskattning.
Läs mer på Skatteverkets sidor om bilförmåner